Chleb bezglutenowy - szybki - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Chleb bezglutenowy – szybki

Aby stworzyć idealny dla swoich potrzeb chleb bezglutenowy musiałem przeprowadzić wiele prób, a nawet zrobić rozeznanie w kuchniach świata:-) Od co najmniej 11 tysięcy lat chleb jest podstawowym posiłkiem wszystkich ludzi. Razem z rozwojem cywilizacyjnym zmieniał się jedynie proces powstawania,  wygląd i właściwości pieczywa.

chleb z keksówki

Tradycyjna forma chleba

Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, a bardziej macę lub cienki podkład pod pizzę. Postanowiłem przyjrzeć się bliżej tej tradycji.

Źródło informacji: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/649:

W Syrii jedzą pitę, okrągły placek jęczmienny lub pszenny o żółtej barwie. W Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie, na Krymie i w niektórych rejonach Turcji pieką owalne placki o gumowatej strukturze, czyli lavash. Ten wypiek z białej mąki pszennej, wody, soli z dodatkiem zakwasu pochodzi z czasów biblijnych. Chapati jest narodowym hinduskim pieczywem zrobionym z lekko zakwaszonego ciasta,  z bardzo słabo oczyszczonej mąki z dodatkiem oleju. Egipcjanie z kolei sporządzają Aish Baladi, chleb przypominający pitę; z mąki z pełnego ziarna i białej oczyszczonej z dodatkiem zakwasu pszennego. Jest jeszcze lepioszka, przysmak popularny w środkowej Azji (m.in. w Kirgistanie, Kazachstanie i Uzbekistanie). Powstaje z mąki, wody i tłuszczu bez dodatku drożdży. 

Długo próbowałem stworzyć idealny chleb bezglutenowy w znanym wszystkim klasycznym kształcie.  Wyszło mi może ze 2, 3 razy. Efekty widać na zdjęciu powyżej. Potem nie potrafiłem już tego powtórzyć. Najpierw piekłem w blaszanej, stalowej formie, potem w glinianym garnku Pane. Z sodą, drożdżami lub bez. Z mąki z amarantusa zmieszanej z gryczaną lub ryżową. Różne proporcje. Zawsze wychodziło coś nie tak: chleb opadał, robił się zakalec, za bardzo się kruszył itp.

Jak upiec chleb bezglutenowy, bez wyrastania ciasta? 

SONY DSC

Zdenerwowałem się i postanowiłem inaczej podejść do zagadnienia. Po co utrudniać sobie życie, skoro można ułatwić? Czemu chleb  musi być zawsze wysoki i wyrośnięty, a kromka prostokątna? Wydaje mi się, że najważniejszy jest smak i walory zdrowotne. Poniżej dzielę się z Wami przepisem na bezglutenowy szybki i łatwy w wykonaniu chlebek.

SKŁADNIKI

300 g mąki amarantusa
300 g białek jaj
150 g wody
8 g sody, jeśli chcemy trochę grubszy chlebek
5 g soli himalajskiej
zioła wedle gustu – najczęściej stosuję czosnek niedźwiedzi, oregano

oraz smalec do natłuszczenia formy

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy jednolitą masę do natłuszczonej formy (najlepiej okrągłej sylikonowej, takiej jak na placek).

SONY DSC

SONY DSC

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. Potem przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Gdy chleb jest już gotowy, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Powinien być suchy, ale i elastyczny.

chleb - kebab

upieczony chleb – kebab

Jak widzicie, powstaje chlebowy placek. Lub jak kto woli chleb plackowy. Nie urośnie nam klasyczny wypiek jak z keksówki. Musimy otworzyć się na nową okoliczność, zostawić przyzwyczajenie i postąpić inaczej 🙂

Moja propozycja podania:

Dzielę upieczone koło na 4 części. Powstają 4 „trójkąty”. Taki jeden trójkąt przekrajam wzdłuż – ostrym, dużym nożem i …powstaje „kebab w bułce”. Do środka ładuję mięso z warzywami. Czasami środek jest mocno wilgotny, co nie każdemu może pasować. W takiej sytuacji rozkrojony „kebab”, wilgotną stroną do dołu układam na patelni lub w piekarniku i chwilę podgrzewam. Można też łamać i maczać w oliwie – jak w Indiach. Jednym słowem: kroimy wedle uznania i potrzeb.

Niestety nie mam najważniejszego zdjęcia, czyli chleba tuż przed podaniem, na talerzu.  Zanim skończyłem pisać ten post całość została zjedzona i teraz trzeba szybko piec nową porcję 🙂

Ps. Dajcie znak czy skorzystaliście z przepisu i jakie były rezultaty?

Moje pozostałe pomysły są w zakładce: przepisy

Pozdrawiam.

Robert

ntarzy

  1. Edyta Edyta
    30 maja 2015    

    Jak tylko dostanę pozwolenie na jedzenia tego chlebka to obiecuję, że upiekę i podzielę się efektami 🙂

  2. AkiMoon AkiMoon
    30 maja 2015    

    Możesz 🙂 Ale.. zastępujesz kaszę w pierwszych dwóch posiłkach: 1/8 chlebka – do każdego posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów