Najlepsze źródła tłuszczu. - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Najlepsze źródła tłuszczu.

Warto zapamiętać, że smażenie jest czynnością antyżywieniową, którą należy ograniczyć do minimum. Zawsze pieczone, duszone lub grillowane będzie lepsze. Jeśli mimo wszystko chcemy  koniecznie coś usmażyć, zróbmy to sami w domu, na odpowiednim tłuszczu. Ponoć nie ma lepszych frytek od takich usmażonych na tłuszczu kaczym. 

Dobre źródła tłuszczu

– masło klarowane (idealne do głębokiego smażenia, blanszowania warzyw, do jajecznicy )

– olej kokosowy (do smażenia, do pieczenia). Tylko nierafinowany, pachnący kokosem. Odpowiedni do stosowanie także na zimno

– smalec (do pieczenia, podsmażania warzyw), także smalec gęsi

– tłuszcz z kaczki (idealny do frytek)

-masło 82% tłuszczu (idealne jako dodatek do ryb, mięs pieczonych, do potraw duszonych w niskich temperaturach). Najlepsze jest na surowo, niepasteryzowane, od krów pasących się na trawie

-łój wołowy

-awokado (np. jako dodatek do sałatki, warto skropić cytryną i posolić)

-oliwa z oliwek (np. liguryjskich, nierafinowana, zimno tłoczona, do stosowania na zimno)

Niestety w smażalniach najczęściej do frytury stosuje się mieszankę łoju wołowego, …ale z dodatkiem tłuszczu palmowego. Tłuszcze trans są bardzo groźne dla zdrowia. Powstają z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w olejach roślinnych.

Omijajmy budki z frytkami szerokim łukiem. Jeśli mamy ochotę na chrupiący, słony przysmak wybierajmy pieczone cząstki ziemniaka.

 

cdn.

 

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów