Napój regeneracyjny - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Napój regeneracyjny

W poprzednim artykule pisałem o wodzie oraz o konsekwencjach zdrowotnych, gdy pijemy jej za mało. Dziś pozostaję przy ważnej tematyce nawadniania organizmu a dodatkowo o sposobie na jego regenerację.

„Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra” L. Pauling

Całkowicie popieram teorię, że jesteśmy tym, co jemy, a Matka Natura podarowała nam lekarstwa na większość schorzeń, tylko może jeszcze wszystkich nie odkryliśmy. Gdy czasami coś dolega moim bliskim lub podopiecznym, zamiast sięgać po tabletki, szukam naturalnych rozwiązań. Czytam naukowe publikacje, interesuje się najnowszymi odkryciami, ale też sięgam do znanych od dawna prostych metod, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Profilaktyka jest najskuteczniejsza. 

Naturalny apój regeneracyjny

Naturalny napój regeneracyjny

Tworzę kompozycje z drogocennych dla zdrowia składników. Staram się opracowywać najszybszą oraz najłatwiej przyswajalną formę. Nie zawsze smaczną 🙂 Najpierw na sobie testuję działanie, a dopiero później proponuję innym. Ustalam proporcje, odmierzam wszystko na wadze kuchennej. Bardzo cieszy mnie fakt, gdy słyszę, że komuś pomogłem. 

Poniżej dzielę się przepisem na naturalny „napój regeneracyjny”

sok z 1/2 cytryny

2 g zmielonych skorupek jaj

 3 g sody oczyszczonej

5 g ostropestu zmielonego

 5 g kurkumy

150 mg stewii

4 g ksylitolu

 

Wszystko wg podanej wyżej kolejności zalewamy 250 ml wody, mieszamy i od razu wypijamy. Wszystko do dna 🙂 Najlepiej stosować każdego dnia wieczorem.  Uprzedzam, że smak napoju jest specyficzny  – delikatnie mówiąc – daleko mu do rarytasu, dlatego warto go potraktować jak środek poprawiający zdrowie, zwłaszcza gdy znamy działanie poszczególnych składników. 

Dlaczego warto stosować te naturalne składniki?

agnieszka

CYTRYNA – ma pozytywne, ogólnie znane dla zdrowia wartości, poprawia smak napoju

SKORUPKI JAJ – w połączeniu z cytryną są świetnie przyswajalnym źródłem wapnia

SODA OCZYSZCZONA – niweluje zakwaszenie organizmu

OSTROPESTusuwa toksyny z płynów ustrojowych oraz z wątroby, dodatkowo ją regenerując

KURKUMA –  ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe

STEWIA –  nadaje słodkość i jest całkowicie pozbawiona kalorii, a co najważniejsze jest naturalnym wyciągiem roślinnym

KSYLITOL – cukier z brzozy, również naturalny słodzik ma aż 40 % mniej kalorii od cukru, niższy indeks glikemiczny, posiada też wiele innych właściwości: idealny do wypieków, zwiększa przyswajanie wapnia, przeciwdziała próchnicy – idealna słodycz dla dzieci po 3 roku życia, wspomaga odporność organizmu, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Wadą ksylitolu może być jego działanie przeczyszczające, gdy zostanie przedawkowany. Do właściwości ksylitolu wrócę przy temacie zdrowych lizaków 🙂

SONY DSC

 Na zdrowie 🙂

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów