Omlet amarantusowy z owocami - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Omlet amarantusowy z owocami

Propozycja na rodzinne zdrowe, lekkie i bezglutenowe śniadanie: owsiano-amarantusowy omlet z gęstym kremem i owocami niskocukrowymi. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, dlatego jest idealną propozycją na niedzielne poranne gotowanie.

Składniki na 2 omlety

(dla 1 osoby robimy z połowy ilości)

* 50 g płatków owsianych górskich
* 50 g amarantusa ekspandowanego
* 12 białek jajek (ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę)
* olej kokosowy, odrobina do natłuszczenia patelni teflonowej
* izolat lub koncentrat serwatki białkowej do kremu: 1 miarka na 1 osobę /my stosujemy Metapure, np. smak biała czekolada, truskawka lub inny
* owoce niskocukrowe (np. maliny, jeżyny, jagody, wiśnie, truskawki, porzeczki, ananas)

Wykonanie:

Ubijamy sztywną pianę z białek jajek (dodajemy szczyptę soli).

Do ubitej białkowej masy wsypujemy sypkie produkty, czyli: amarantus ekspandowany oraz płatki owsiane, ale koniecznie zmiksowane na drobno w młynku / blenderze.

Płatki rozdrabniamy.

Dmuchany amarantus nadaje omletowi puszystości i lekkości. Wsypujemy sypkie składniki do piany pomału, delikatnie mieszając co jakiś czas łyżką, a dopiero potem blenderem na wolnych obrotach.

 


Odrobiną oleju kokosowego smarujemy patelnie teflonową (my od razu robimy 2 omlety na 2 patelniach). Nadmiar tłuszczu ścieramy ręcznikiem papierowym. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.

Przewracanie placka z jednej strony na drugą ułatwi duży talerz obiadowy. Gdy omlet jest gotowy, zostawiamy go do wystygnięcia (dostęp powietrza także od dołu zapobiega zaparzeniu się).

Gdy placek stygnie, możemy przygotować w tym czasie krem z odżywki białkowej. Aby uzyskać gęstą polewę mieszamy proszek małymi porcjami z odrobiną wody. Kontrolujemy gęstość na bieżąco. Lepiej dolać kilka razy małą ilość wody niż zrobić za rzadki sos. Najwygodniej użyć wysokiego kubka i łyżki.

1 miarka odżywki na 1 osobę dorosłą /dla dziecka pół miarki.

Smarujemy placek kremem, dekorujemy owocami według uznania i gotowe!

Nałożenie gęstego kremu wymaga dłuższej chwili, ale warto

Oczywiście smaki odżywki białkowej mogą być różne. My akurat użyliśmy białej czekolady (białko firmy Metapure). Innym razem smak był truskawkowy. Też pyszny.

Omlet powinien być lekki i puszysty

 

Smacznego!

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów