Pierniki bezglutenowe z miodem - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Pierniki bezglutenowe z miodem

Zamieszczamy kolejny przepis na pierniki. Tym razem ciasto wychodzi dużo słodsze, bardziej pulchne, ale niestety skład nie sprzyja odchudzaniu. Na pewno warto zrobić ze względu na bezglutenowy charakter. Dzieciom udało się wyczarować przepiękny domek.

Praca nad tym wyjątkowym wytworem wyobraźni trwały ponad… 3 godziny. Już nie starczyło siły na detale dekoracyjne. Obiecałam autorom, że zrobię zdjęcie i pochwalę się publicznie efektem ich ciężkiej pracy w kuchni 🙂

piernikowa chatka

 

     Składniki na pierniki bezglutenowe z miodem

  • 200 g mielonych migdałów (ja użyłam 100 g migdałów i 100 g mieszanki : orzechy laskowe, orzechy włoskie), zmieliłam wszystko w młynku do kawy
  • 160 g mieszanki mąk bezglutenowych*
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej (moim zdaniem warto dać 2 łyżki lub samemu zrobić mieszankę, aby ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 100 g miodu (użyłam gryczanego)
  • 80 g oleju kokosowego lub masła (użyłam masła)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie) (użyłam kefiru z grzybka tybetańskiego)
  • białko jaja do posmarowania

* dokładnie: 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 30 g mąki ziemniaczanej + 30 g mąki kokosowej (mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi lub użyć po trochu innych mąk)

Domek powstał z podwójnej porcji ww składników. Zostało również trochę ciasta na kilkanaście pierniczków.

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Miód roztopić w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, przestudzić.
  • Żółtka utrzeć (ok. 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach) lub trzepaczką.
  • Do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, dodać jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszać masę łyżką.
  • Wyłożyć ją na stolnicę lub blat podsypany mąką (np. kokosową) i rozpłaszczyć na ok. 8 – 9 mm grubszy placek (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki).
  • Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec trochę krócej. Po ostudzeniu przechowywać w pojemniku lub puszce. (Piekliśmy 10 minut dłużej niż w przepisie)

Chatka od drugiej strony

Uwaga:

Do wycinania foremkami ciasto jest łatwe i przyjemne. Każde dziecko z przyjemnością podejmie się pracy. Tworzenie konstrukcji domku… nie będzie już takie proste. Nie obędzie się bez pomocy osoby dorosłej. U nas był najpierw szkic na papierze, ołówek i linijka,czyli poważna sprawa 🙂

Przepis pochodzi ze strony: klik

 

ntarzy

  1. Elderka Elderka
    7 marca 2019    

    Domek przepiękny!!! Gratulacje dla dzieci! Więcej dekoracji byłoby już za dużo – tak jest po prostu perfekcyjnie!

    • Akimoon Akimoon
      7 marca 2019    

      Elderko – bardzo dziękuję w imieniu dzieci oraz w imieniu własnym za uważne przeczytanie tekstu 🙂 Pozdrawiam . Monika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów