Placek śniadaniowy bezglutenowy - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Placek śniadaniowy bezglutenowy

Bohaterem postu jest placek śniadaniowy bezglutenowy, w innej odsłonie. Nazwałem go AkiMoonHybryd, ponieważ połączyłem standardowy placek bezglutenowy AkiMoon, którego znacie z facebook’a,  z  zasadami diety Paleo. Aktualna wersja jest jeszcze smaczniejsza i daje możliwości różnorodnego podania.

Omlet śniadaniowy

Omlet śniadaniowy

Podany niżej przepis na placek śniadaniowy bezglutenowy wystarczy dla jednej osoby o średniej budowie ciała, na 3 dni.

SKŁADNIKI

 300 g bananów

30 g ksylitolu

glikozyd stewiolowy 400 mg

70 g mąki kokosowej

50 g mąki z amarantusa

2 całe jaja oraz 8 białek jaj (razem powinno wyjść ok. 400g – 450 g)

2 g sody ( można ją pominąć, ale ciasto będzie wówczas mniej pulchne)

2  g kurkumy

Miksujemy wszystko blenderem  na gładką masę i przekładamy do silikonowej formy, nasmarowanej olejem kokosowym. Sam używam najczęściej formy okrągłej, ale myśląc o dzieciach stosuję bardziej fikuśne i mniejsze kształty: „pół oponki” lub „zwierzątka”.

Placka pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę, do ostygnięcia. Następnie dekorujemy według uznania, wybranym kremem i owocami o niskim indeksie glikemicznym: truskawki, borówka, kiwi, porzeczki.

Placek śniadaniowy AkiMoonHybryd

KREM DO PLACKA

150 g mleka kokosowego

10 g ksylitolu

60 g kazeiny (* białko mleka, wolnowchłanialne) 

Wszystko mieszamy ręcznie, łyżką, aż do całkowitego połączenia się składników. Gotowe 🙂

Można wykonać różne wariacje kremowe. Na zdjęciu poniżej masa biała to krem standardowy, wersja różowa jest z dodatkiem truskawek, a wersja trzecia jest oczywiście kakaowa.

ciasteczka z kremem

Ciasteczka z kremem

Ciasteczka można dać dziecku do szkoły lub na wycieczkę. U nas ta forma zawsze się sprawdza 🙂 Smacznego!

Wkleję także linki do sklepów, w których można kupić wszystkie niezbędne składniki, tak jak mnie ostatnio prosiliście 🙂

Dla osób , które mimo chęci i prób nie mogą się pogodzić ze specyficznym smakiem mąki z amarantusa, mam dobrą wiadomość. Spróbuję zrobić wersję specjalnie dla Was, z samej mąki kokosowej, zachowując przy tym odpowiednie proporcje miedzy makroskładnikami.

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów