Przepisy świąteczne wg paleo. - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Przepisy świąteczne wg paleo.

Poniżej umieszczam przepisy świąteczne wg paleo. Myślę, że są godne polecenia. Do świąt nie zostało zbyt wiele czasu, ale może ktoś szuka inspiracji. Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki „Polski przewodnik paleo. Teoria, praktyka, przepisy” I. Wierzbicka, K. Karus-Wysocka. Gorąco zachęcam do próbowania.

DOMOWE PESTO

Liczba porcji: 1 słoik (250 ml)

Czas : 5 minut

SKŁADNIKI

* pęczek natki pietruszki

* 1/2 szkl. pestek dyni

* 150-200 ml oliwy

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* sól do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos.

pesto i majonez wg zasad paleo

MAJONEZ

Liczba porcji: 1 słoik (400 ml)

Czas: 5 minut

* 2 żółtka

* 300 ml delikatnej w smaku oliwy z oliwek extra virgine

*1 łyżeczka musztardy dijon

*2 łyżeczki ksylitolu (w oryginale był cukier, ale myślę że warto zamienić)

*2 łyżeczki octu jabłkowego

*sól do smaku

Żółtka ubijamy w blenderze, a następnie, cały czas ucierając, stopniowo dolewamy oliwę, najlepiej cienkim strumieniem. Powinniśmy otrzymać gęsty, jasny sos. Na koniec dodajemy musztardę, ocet jabłkowy i sól.

Dodatkowe wskazówki i drugi sposób na majonez:

1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, myjemy, sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białka i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę i miksujemy blenderem lub mikserem. Powoli dolewamy cienkim strumieniem olej do czasu, aż majonez stanie się zbity.
2. Na koniec ciągle mieszając dodajemy ocet, sól i słód.
3. Gotowy majonez przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Liczba porcji: 2

Czas: 10 minut

SKŁADNIKI

* 5 ugotowanych czerwonych buraków

* 1 szklanka domowego bulionu (osobny przepis poniżej )

* 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

* 2 łyżeczki suszonego majeranku

* sól do smaku

3 łyżki octu balsamicznego, świeży majeranek lub siekane migdały  – (do podania)

zupa krem z buraków

Buraki gotujemy wcześniej lub pieczemy w skórkach aż do miękkości. Można też kupić już gotowe. Warzywa kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze na gładką masę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy masę buraczaną, bulion, majeranek i sól. Pilnując, aby nic nie przywarło do dna, podgrzewamy przez 3-5 minut tak, aby zupa była ciepła. Pod koniec dolewamy ocet balsamiczny i znów mieszamy. Podajemy ze świeżym majerankiem lub siekanymi migdałami.

DOMOWY BULION

Liczba porcji: 10-15

Czas: przygotowanie 10 minut, gotowanie 3 godz. na kuchence, ale im dłużej tym lepiej

SKŁADNIKI:

* mięso lub kości (tłuste mięsa, świeży drób w całości lub resztki np. pieczonego, kości wołowe)

* 2 marchewki

* 1 korzeń pietruszki

* 1/4 korzenia selera

* 1/4 główki małej kapusty włoskiej

* 1 por

* 1 opalona cebula

* 3 liście laurowe

* 6 ziaren ziela angielskiego

* pieprz i sól do smaku

* natka pietruszki

* szczypior z cebuli (do podania)

* 3-5 litrów wody, w zależności od pojemności garnka

Mięso surowe płuczemy. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy się pojawią szumowiny, zbieramy je dokładnie. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka godzin (im dłużej, tym lepiej) pod przykryciem tak, by rosół tylko pyrkał. Pod koniec solimy do smaku. Podajemy z posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Z bulionu można też zrobić galaretę, wystarczy użyć więcej wsadu (kości , nóżek, skórki, chrząstki), a mało wody.

Warto taki bulion zawekować lub zamrozić w małych porcjach. Każda może posłużyć jako baza do innej zupy. Wybierz wtedy tylko warzywo, dorzuć bulion i gotuj przez 15 minut.

SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI

Liczba porcji: 2

Czas: 5 minut (+ min. 30 minut na pieczenie buraków)

SKŁADNIKI:

20 dag pieczonych buraków

7 dag szpinaku (3 garście)

4 dag namoczonych orzechów włoskich

SOS:

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka musztardy dijon

2 łyżeczki octu jabłkowego

1/2 łyżeczki miodu naturalnego

Na talerzu rozkładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy pieczone buraki pokrojone w kostkę i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki sosu, czyli oliwę, musztardę, ocet i miód miksujemy razem i polewamy sałatkę.

Rada: buraki myjemy, nie obieramy ze skórki – wtedy najlepiej smakują. Pieczemy je w całości do miękkości w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Średnie buraki to ok. 1 godz. w temp. 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostudzenia. Dopiero wtedy warzywa obieramy.

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów