Racuchy bezglutenowe kokosowe - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Racuchy bezglutenowe kokosowe

Tym razem dzielimy się z Wami przepisem na racuchy bezglutenowe kokosowe. Są pyszne i bardzo syte, ponieważ kalorycznością i zawartością makroskładników mogą zastąpić posiłek oparty na przykład na porządnej porcji tłustego mięsa (dieta wysokotłuszczowa).

racuchy z rozpuszczoną czekoladą z ksylitolem

Racuszki wychodzą puszyste bez dodatku spulchniacza (zero drożdży, sody czy proszku do pieczenia). Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Użyliśmy w tym celu malaksera.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy  dość spore porcje masy. Do smażenia używamy oleju kokosowego. Temperatura smażenia powinna być średnia. Czekamy aż jedna strona placka się „zetnie”, wtedy można go łatwiej przewrócić na drugą stronę. 

Składniki:

200 g mleka kokosowego (85%)

400 g jaj (7-8 rozmiar L)

110 g mąki kokosowej

30 g ksylitolu

400 mg stewii (glikozydu stewiolowego)

50 g oleju kokosowego – do smażenia

 

Krem orzechowy

50 g zmielonych orzechów nerkowca

50 g tahini, czyli masło sezamowe

10 g ksylitolu

3 g soli himalajskiej

 

Poniżej mini sesja foto z racuszkami w roli głównej wraz z dodatkami:-)

 

z czekoladą z ksylitolu i kremem orzechowym w tle

 

z konfiturą jagodową

Konfitura jagodowa firmy Pięć Przemian zasługuje na szczególne wyróżnienie, ponieważ jest bezglutenowa i słodzona cukrem z brzozy. Racuszki same w sobie są bardzo słodkie, więc można śmiało wybierać kwaśniejsze dodatki. Kwestia gustu.

Smacznego 🙂

Robert & Aki

ntarzy

  1. Aneta Aneta
    15 listopada 2015    

    Pycha;-) zamiast zmielonych nerkowców dałam zmielone migdały -też super.

    • admin admin
      19 listopada 2015    

      No to – smacznego 🙂 Nerkowce naturalne czasami ciężko dostać, bo albo są prażone albo solone. Trzeba sobie inaczej radzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów