Pomału zbliżają się święta. Niektórzy już opracowują świąteczne menu. Może komuś przypadnie do gustu propozycja zdrowych, słodkich „trufli” orzechowo-czekoladowych. Ich wykonanie jest szybkie i banalnie proste.
Trufle orzechowo-czekoladowe
Składniki na 16 kulek.
Uwaga! Jedna bezpieczna porcja do kawki wynosi 4 kulki 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mieszanych orzechów (u mnie mieszanka włoskich-bo akurat miałam takie pod ręką), można dodać jeszcze laskowe i nerkowca. Orzechy powinny być wcześniej moczone* (patrz: dół strony)
- 1 łyżka pełnotłustego kakao,
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu,
- 1-2 łyżeczki ekstraktu wanilii (opcja),
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego (lekko podgrzanego),
- garść wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów do obtoczenia. Wiórki koniecznie bez siarki!
- Orzechy, ksylitol/erytrytol, ekstrakt wanilii i kakao miksujemy.
- Dodajemy olej i mieszamy.
- Formujemy kulki wielkości „rafaello”.
- Obtaczamy delikatnie w wiórkach lub mielonych orzechach. Aby wiórki lepiej przylgnęły, można delikatnie zwilżyć kulki wodą.
- Przechowujemy w lodówce.
Kulki mają intensywny orzechowy smak z nutką kakao, a dodatek ekstraktu waniliowego nadaje im lekko alkoholowy posmak. Niektóre dzieci tego nie lubią.
Koniecznie wypróbujcie. Smacznego 🙂
Dlaczego lepsze są orzechy moczone?
Zerknij np tutaj: klik