Trufle orzechowo-czekoladowe - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Trufle orzechowo-czekoladowe

Pomału zbliżają się święta. Niektórzy już opracowują świąteczne menu. Może komuś przypadnie do gustu propozycja zdrowych, słodkich „trufli” orzechowo-czekoladowych. Ich wykonanie jest szybkie i banalnie proste.

Trufle orzechowo-czekoladowe

Składniki na 16 kulek.

Uwaga! Jedna bezpieczna porcja do kawki wynosi 4 kulki 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mieszanych orzechów (u mnie mieszanka włoskich-bo akurat miałam takie pod ręką), można dodać jeszcze laskowe i nerkowca. Orzechy powinny być wcześniej moczone* (patrz: dół strony)
  • 1 łyżka pełnotłustego kakao,
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu,
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu wanilii (opcja),
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego (lekko podgrzanego),
  • garść wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów do obtoczenia. Wiórki koniecznie bez siarki!
  1. Orzechy, ksylitol/erytrytol, ekstrakt wanilii i kakao miksujemy.
  2. Dodajemy olej i mieszamy.
  3. Formujemy kulki wielkości „rafaello”.
  4. Obtaczamy delikatnie w wiórkach lub mielonych orzechach. Aby wiórki lepiej przylgnęły, można delikatnie zwilżyć kulki wodą.
  5. Przechowujemy w lodówce.

Kulki mają intensywny orzechowy smak z nutką kakao, a dodatek ekstraktu waniliowego nadaje im lekko alkoholowy posmak. Niektóre dzieci tego nie lubią.

Koniecznie wypróbujcie. Smacznego 🙂

Dlaczego lepsze są orzechy moczone?

Zerknij np tutaj: klik

 

 

 

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów