Bezglutenowe placki dla dzieci - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Bezglutenowe placki dla dzieci

Dziś będzie krótko, zwięźle i na temat. Prezentuję jedno z ulubionych dań dzieci. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i zdrowe placki z mąki bezglutenowej. Czas przygotowania 5 minut plus smażenie.

placuszki bezglutenowe' wp

SKŁADNIKI

100 g mąki z amarantusa

100 g mąki gryczanej

10 g ksylitolu (wg uznania)

300-350 g wody 

Jak wykonać bezglutenowe placki dla dzieci?

 

Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dolewamy stopniowo, około 300g – 350g, aż do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego.

SONY DSC

Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną lekko tłuszczem (kokosowym olejem lub smalcem) wylewamy małe porcje masy. Gdy placki już łatwo odchodzą od powierzchni, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. 

SONY DSC

Po ostygnięciu podajemy dzieciom z dżemem lub owocami – wedle gustu. Można wzbogacić masę naleśnikową kawałkami czekolady, wtedy placki znikają w mig! 

Można spróbować własnej mieszanki mąki bezglutenowej. Nam placki wyszły też z dodatkiem 50 g mąki kukurydzianej, gdy zabrakło gryczanej. Natomiast zupełnie nie sprawdziła się mąka ryżowa, nawet w najmniejszej ilości. Prób było kilka. Za każdym razem całość ląduje w koszu na śmieci. Ciasto jest „ciągnące”, trudno się smaży i przykleja do patelni. Innych mąk na razie nie testujemy bo powyższy przepis sprawdza się za każdym razem.
SONY DSC

Tak wyglądają podgrzewane placki następnego dnia. Są również smaczne, ale wiadomo, że zawsze lepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego!

Pozdrawiam, Aki

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów