Dziś będzie krótko, zwięźle i na temat. Prezentuję jedno z ulubionych dań dzieci. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i zdrowe placki z mąki bezglutenowej. Czas przygotowania 5 minut plus smażenie.
SKŁADNIKI
100 g mąki z amarantusa
100 g mąki gryczanej
10 g ksylitolu (wg uznania)
300-350 g wody
Jak wykonać bezglutenowe placki dla dzieci?
Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dolewamy stopniowo, około 300g – 350g, aż do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną lekko tłuszczem (kokosowym olejem lub smalcem) wylewamy małe porcje masy. Gdy placki już łatwo odchodzą od powierzchni, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Po ostygnięciu podajemy dzieciom z dżemem lub owocami – wedle gustu. Można wzbogacić masę naleśnikową kawałkami czekolady, wtedy placki znikają w mig!
Tak wyglądają podgrzewane placki następnego dnia. Są również smaczne, ale wiadomo, że zawsze lepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego!
Pozdrawiam, Aki