Czas przedświąteczny jest wyjątkowy, kolorowy i piękny, ale pełen stresu. Ciągle gdzieś biegniemy. Zakupy, sprzątanie, zamykanie starych spraw. Jedzenie w pośpiechu nie sprzyja zdrowiu. Co zrobić, gdy nie mamy czasu na zjedzenie posiłku przy stole? Nasza propozycja to bardzo odżywczy budyń z awokado.
Budyń z awokado
Zamiennik posiłku obiadowego (białkowo-tłuszczowego).
Może stanowić 3 posiłek po treningu siłowym (2 pierwsze powinny być białkowo-węglowodanowe, np. chude mięso, ziemniaki/kasza, warzywa).
Poniżej przepis na 4 porcje (2 dorosłych, 2 dzieci)
– 2 całe awokado
– 300 ml mleka kokosowego (85 % tłuszczu)
– 6 surowych żółtek jaj (ekologicznych, z numerem 0)
– 1 całe mango *(opcja) / dodaliśmy ze względu na dzieci, ale jeśli jesteś na redukcji pomiń ten krok
– 70 g koncentratu serwatki (smak wanilia)
– woda do uzyskania pożądanej konsystencji.
My nie daliśmy wody i wyszedł b. gesty budyń. Gdy dodasz więcej wody powstanie koktajl do picia. Wystarczy zblendować / zmiksować składniki przelać do szejkera /przełożyć do pojemnika i „danie na wynos” gotowe! Można biec dalej szukać prezentów 🙂
POSYPKA (opcja)
– cukier brzozowy (puder)
– kakao surowe
– wiórki kokosowe
Wszystko wymieszać łyżką i posypać krem.
Mmm wygląda przepysznie, muszę w najbliższym czasie wypróbować…
Dzięki! Nie zastanawiaj się długo;-) Smacznego. Ps. Uczycie sytości ok 3 godz. gwarantowane.