Propozycja na rodzinne zdrowe, lekkie i bezglutenowe śniadanie: owsiano-amarantusowy omlet z gęstym kremem i owocami niskocukrowymi. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, dlatego jest idealną propozycją na niedzielne poranne gotowanie.
Składniki na 2 omlety
(dla 1 osoby robimy z połowy ilości)
* 50 g płatków owsianych górskich
* 50 g amarantusa ekspandowanego
* 12 białek jajek (ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę)
* olej kokosowy, odrobina do natłuszczenia patelni teflonowej
* izolat lub koncentrat serwatki białkowej do kremu: 1 miarka na 1 osobę /my stosujemy Metapure, np. smak biała czekolada, truskawka lub inny
* owoce niskocukrowe (np. maliny, jeżyny, jagody, wiśnie, truskawki, porzeczki, ananas)
Wykonanie:
Ubijamy sztywną pianę z białek jajek (dodajemy szczyptę soli).
Do ubitej białkowej masy wsypujemy sypkie produkty, czyli: amarantus ekspandowany oraz płatki owsiane, ale koniecznie zmiksowane na drobno w młynku / blenderze.
Dmuchany amarantus nadaje omletowi puszystości i lekkości. Wsypujemy sypkie składniki do piany pomału, delikatnie mieszając co jakiś czas łyżką, a dopiero potem blenderem na wolnych obrotach.
Odrobiną oleju kokosowego smarujemy patelnie teflonową (my od razu robimy 2 omlety na 2 patelniach). Nadmiar tłuszczu ścieramy ręcznikiem papierowym. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.
Przewracanie placka z jednej strony na drugą ułatwi duży talerz obiadowy. Gdy omlet jest gotowy, zostawiamy go do wystygnięcia (dostęp powietrza także od dołu zapobiega zaparzeniu się).
Gdy placek stygnie, możemy przygotować w tym czasie krem z odżywki białkowej. Aby uzyskać gęstą polewę mieszamy proszek małymi porcjami z odrobiną wody. Kontrolujemy gęstość na bieżąco. Lepiej dolać kilka razy małą ilość wody niż zrobić za rzadki sos. Najwygodniej użyć wysokiego kubka i łyżki.
1 miarka odżywki na 1 osobę dorosłą /dla dziecka pół miarki.
Smarujemy placek kremem, dekorujemy owocami według uznania i gotowe!
Oczywiście smaki odżywki białkowej mogą być różne. My akurat użyliśmy białej czekolady (białko firmy Metapure). Innym razem smak był truskawkowy. Też pyszny.
Smacznego!