Pieczona noga z kaczki z buraczkami. Danie główne obiadowe w żywieniu paleo.
WYKONANIE:
4 nogi z kaczki myjemy (np. z Biedronki, z serii Wolno Gotowane), przyprawiamy solą, imbirem oraz mieszanką warzywną (polecamy taką jak na zdjęciu, jest naturalna i bez chemii, zakupiona w sklepie AkademiaWitalności.pl).
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 1 h – 1,5 h w 200 stopniach.
W tym samym czasie możemy upiec BURAKI, na innym poziomie piekarnika, w mniejszym naczyniu żaroodpornym (buraki myjemy, układamy w całości, nie obierając ze skórki). Miękkość sprawdzamy widelcem.
Przeważnie udaje się upiec mięso i warzywa w tym samym czasie. Dopiero po upieczeniu i ostudzeniu buraki obieramy, kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce, a następnie ozdabiamy zieleniną wedle gustu.
Smacznego!