Bohaterem postu jest placek śniadaniowy bezglutenowy, w innej odsłonie. Nazwałem go AkiMoonHybryd, ponieważ połączyłem standardowy placek bezglutenowy AkiMoon, którego znacie z facebook’a, z zasadami diety Paleo. Aktualna wersja jest jeszcze smaczniejsza i daje możliwości różnorodnego podania.
Podany niżej przepis na placek śniadaniowy bezglutenowy wystarczy dla jednej osoby o średniej budowie ciała, na 3 dni.
SKŁADNIKI
300 g bananów
30 g ksylitolu
glikozyd stewiolowy 400 mg
70 g mąki kokosowej
50 g mąki z amarantusa
2 całe jaja oraz 8 białek jaj (razem powinno wyjść ok. 400g – 450 g)
2 g sody ( można ją pominąć, ale ciasto będzie wówczas mniej pulchne)
2 g kurkumy
Miksujemy wszystko blenderem na gładką masę i przekładamy do silikonowej formy, nasmarowanej olejem kokosowym. Sam używam najczęściej formy okrągłej, ale myśląc o dzieciach stosuję bardziej fikuśne i mniejsze kształty: „pół oponki” lub „zwierzątka”.
Placka pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę, do ostygnięcia. Następnie dekorujemy według uznania, wybranym kremem i owocami o niskim indeksie glikemicznym: truskawki, borówka, kiwi, porzeczki.
KREM DO PLACKA
150 g mleka kokosowego
10 g ksylitolu
60 g kazeiny (* białko mleka, wolnowchłanialne)
Wszystko mieszamy ręcznie, łyżką, aż do całkowitego połączenia się składników. Gotowe 🙂
Można wykonać różne wariacje kremowe. Na zdjęciu poniżej masa biała to krem standardowy, wersja różowa jest z dodatkiem truskawek, a wersja trzecia jest oczywiście kakaowa.
Ciasteczka można dać dziecku do szkoły lub na wycieczkę. U nas ta forma zawsze się sprawdza 🙂 Smacznego!
Wkleję także linki do sklepów, w których można kupić wszystkie niezbędne składniki, tak jak mnie ostatnio prosiliście 🙂
Dla osób , które mimo chęci i prób nie mogą się pogodzić ze specyficznym smakiem mąki z amarantusa, mam dobrą wiadomość. Spróbuję zrobić wersję specjalnie dla Was, z samej mąki kokosowej, zachowując przy tym odpowiednie proporcje miedzy makroskładnikami.