Macie ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego? Oto nasza propozycja na pierwsze, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Placki owsiano-gryczane z kremem czekoladowym i owocami leśnymi. Dzieci zajadają je ze smakiem.
PLACKI OWSIANO-GRYCZANE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Składniki:
10 białek jaj (najlepiej ekologicznych)
60 g płatków owsianych błyskawicznych
60 g płatków owsianych górskich
120 g mąki gryczanej
150 g kefiru
25 g ksylitolu lub erytrytolu(opcja)
3 g kurkumy
2,5 g sody oczyszczonej
500 mg glikozydu steviolowego (uwaga na podróbki)
Połączyć składniki. Kłaść masę na patelnię przetartą olejem kokosowym, smalcem lub masłem klarowanym. Polecamy małe porcje, wielkości pokrywki od średniego słoika.
KREM DO PLACKÓW
Zmiksować następujące składniki:
100 g awokado
50 g wody
3o g kakao
75 g izolatu serwatki (Metapure)
20 g ksylitolu lub erytrytolu
200 mg glikozydu steviolowego
80 g wody
W takiej kolejności wkładamy składniki do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
Zostawiamy placki do ostygnięcia, na kratce. Nakładamy obficie krem i owoce leśne.
Ps. Sprawdziliśmy, że w pośpiechu, sprawdzają się nawet suche, bez niczego 🙂
Smacznego