Poniżej umieszczam przepisy świąteczne wg paleo. Myślę, że są godne polecenia. Do świąt nie zostało zbyt wiele czasu, ale może ktoś szuka inspiracji. Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki „Polski przewodnik paleo. Teoria, praktyka, przepisy” I. Wierzbicka, K. Karus-Wysocka. Gorąco zachęcam do próbowania.
DOMOWE PESTO
Liczba porcji: 1 słoik (250 ml)
Czas : 5 minut
SKŁADNIKI
* pęczek natki pietruszki
* 1/2 szkl. pestek dyni
* 150-200 ml oliwy
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* sól do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos.
MAJONEZ
Liczba porcji: 1 słoik (400 ml)
Czas: 5 minut
* 2 żółtka
* 300 ml delikatnej w smaku oliwy z oliwek extra virgine
*1 łyżeczka musztardy dijon
*2 łyżeczki ksylitolu (w oryginale był cukier, ale myślę że warto zamienić)
*2 łyżeczki octu jabłkowego
*sól do smaku
Żółtka ubijamy w blenderze, a następnie, cały czas ucierając, stopniowo dolewamy oliwę, najlepiej cienkim strumieniem. Powinniśmy otrzymać gęsty, jasny sos. Na koniec dodajemy musztardę, ocet jabłkowy i sól.
Dodatkowe wskazówki i drugi sposób na majonez:
1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, myjemy, sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białka i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę i miksujemy blenderem lub mikserem. Powoli dolewamy cienkim strumieniem olej do czasu, aż majonez stanie się zbity.
2. Na koniec ciągle mieszając dodajemy ocet, sól i słód.
3. Gotowy majonez przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.
ZUPA KREM Z BURAKÓW
Liczba porcji: 2
Czas: 10 minut
SKŁADNIKI
* 5 ugotowanych czerwonych buraków
* 1 szklanka domowego bulionu (osobny przepis poniżej )
* 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
* 2 łyżeczki suszonego majeranku
* sól do smaku
3 łyżki octu balsamicznego, świeży majeranek lub siekane migdały – (do podania)
Buraki gotujemy wcześniej lub pieczemy w skórkach aż do miękkości. Można też kupić już gotowe. Warzywa kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze na gładką masę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy masę buraczaną, bulion, majeranek i sól. Pilnując, aby nic nie przywarło do dna, podgrzewamy przez 3-5 minut tak, aby zupa była ciepła. Pod koniec dolewamy ocet balsamiczny i znów mieszamy. Podajemy ze świeżym majerankiem lub siekanymi migdałami.
DOMOWY BULION
Liczba porcji: 10-15
Czas: przygotowanie 10 minut, gotowanie 3 godz. na kuchence, ale im dłużej tym lepiej
SKŁADNIKI:
* mięso lub kości (tłuste mięsa, świeży drób w całości lub resztki np. pieczonego, kości wołowe)
* 2 marchewki
* 1 korzeń pietruszki
* 1/4 korzenia selera
* 1/4 główki małej kapusty włoskiej
* 1 por
* 1 opalona cebula
* 3 liście laurowe
* 6 ziaren ziela angielskiego
* pieprz i sól do smaku
* natka pietruszki
* szczypior z cebuli (do podania)
* 3-5 litrów wody, w zależności od pojemności garnka
Mięso surowe płuczemy. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy się pojawią szumowiny, zbieramy je dokładnie. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka godzin (im dłużej, tym lepiej) pod przykryciem tak, by rosół tylko pyrkał. Pod koniec solimy do smaku. Podajemy z posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Z bulionu można też zrobić galaretę, wystarczy użyć więcej wsadu (kości , nóżek, skórki, chrząstki), a mało wody.
Warto taki bulion zawekować lub zamrozić w małych porcjach. Każda może posłużyć jako baza do innej zupy. Wybierz wtedy tylko warzywo, dorzuć bulion i gotuj przez 15 minut.
SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI
Liczba porcji: 2
Czas: 5 minut (+ min. 30 minut na pieczenie buraków)
SKŁADNIKI:
20 dag pieczonych buraków
7 dag szpinaku (3 garście)
4 dag namoczonych orzechów włoskich
SOS:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżeczki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki miodu naturalnego
Na talerzu rozkładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy pieczone buraki pokrojone w kostkę i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki sosu, czyli oliwę, musztardę, ocet i miód miksujemy razem i polewamy sałatkę.
Rada: buraki myjemy, nie obieramy ze skórki – wtedy najlepiej smakują. Pieczemy je w całości do miękkości w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Średnie buraki to ok. 1 godz. w temp. 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostudzenia. Dopiero wtedy warzywa obieramy.