Sos grzybowy - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Sos grzybowy

Jesień to idealny czas, aby do codziennego menu wprowadzić grzyby. Polskie lasy obfitują w wiele gatunków, ale za najbardziej wartościowe uważane są borowiki szlachetne i kurki. Często określamy grzyby, że są smaczne, a zapominamy o właściwościach zdrowotnych. Tymczasem grzyby są źródłem białka, wapnia,  fosforu,  żelaza oraz  witamin z grupy B i PP. W związku z tym proponujemy Wam pyszny sos grzybowy z borowików i pieczarek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Warto też zaznaczyć, że  w boczniakach, borowikach, pieczarkach, podgrzybkach znajduje się bioaktywna substancja betaglukan o silnych właściwościach utleniających, która pobudza pracę układu immunologicznego. Zwiększa również produkcję białych ciałek oraz neutralizuje wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów.

Grzyby są uważane za ciężkostrawne i powinny na nie uważać dzieci, osoby starsze oraz osoby z dolegliwościami przewodu pokarmowego i nerek. Pozostałe osoby nie powinny się niczego obawiać. W związku z tym, że grzyby w 80-90 % składają się z wody i zawierają  błonnik są idealnym daniem dla osób walczących z nadwagą.

Czas na nasz przepis 🙂

Składniki:

500 g pieczarek białych lub brązowych

borowiki suszone

kilka ząbków czosnku

2-3 średnie cebule białe lub czerwone

sól himalajska

lub sól kubiczna (krystaliczna, b. czysta, gruboziarnista)

pieprz

 

Czosnek siekamy / miażdżymy i koniecznie odstawiamy na 10 minut. To bardzo ważne!

Surowy czosnek zawiera składniki potrzebne do wytworzenia tzw. allicyny, jednej z najbardziej aktywnych substancji leczniczych. Musi jednak najpierw dojść do połączenia się fragmentu białkowego z enzymem, wrażliwym na temperaturę. Po zajściu reakcji i po upływie 10 minut czosnek możemy spokojnie poddawać dowolnej obróbce.

 Cebule kroimy na talarki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

czerwona cebula

 

Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na grube plasterki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pieczarki

 

Suszone borowiki przepłukujmy wodą, przecedzamy. Siekamy na mniejsze kawałki.  Użyliśmy gotową porcję „Borowik szlachetny, suszony, krajanka” 40 g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

suszone borowiki, umyte i przecedzone

 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu z niewielką ilością wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

zr

gotowy sos grzybowy

 

Smacznego!

Robert & Aki

 

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów