Jesień to idealny czas, aby do codziennego menu wprowadzić grzyby. Polskie lasy obfitują w wiele gatunków, ale za najbardziej wartościowe uważane są borowiki szlachetne i kurki. Często określamy grzyby, że są smaczne, a zapominamy o właściwościach zdrowotnych. Tymczasem grzyby są źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP. W związku z tym proponujemy Wam pyszny sos grzybowy z borowików i pieczarek.
Warto też zaznaczyć, że w boczniakach, borowikach, pieczarkach, podgrzybkach znajduje się bioaktywna substancja betaglukan o silnych właściwościach utleniających, która pobudza pracę układu immunologicznego. Zwiększa również produkcję białych ciałek oraz neutralizuje wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów.
Grzyby są uważane za ciężkostrawne i powinny na nie uważać dzieci, osoby starsze oraz osoby z dolegliwościami przewodu pokarmowego i nerek. Pozostałe osoby nie powinny się niczego obawiać. W związku z tym, że grzyby w 80-90 % składają się z wody i zawierają błonnik są idealnym daniem dla osób walczących z nadwagą.
Czas na nasz przepis 🙂
Składniki:
500 g pieczarek białych lub brązowych
borowiki suszone
kilka ząbków czosnku
2-3 średnie cebule białe lub czerwone
sól himalajska
lub sól kubiczna (krystaliczna, b. czysta, gruboziarnista)
pieprz
Czosnek siekamy / miażdżymy i koniecznie odstawiamy na 10 minut. To bardzo ważne!
Surowy czosnek zawiera składniki potrzebne do wytworzenia tzw. allicyny, jednej z najbardziej aktywnych substancji leczniczych. Musi jednak najpierw dojść do połączenia się fragmentu białkowego z enzymem, wrażliwym na temperaturę. Po zajściu reakcji i po upływie 10 minut czosnek możemy spokojnie poddawać dowolnej obróbce.
Cebule kroimy na talarki.
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na grube plasterki.
Suszone borowiki przepłukujmy wodą, przecedzamy. Siekamy na mniejsze kawałki. Użyliśmy gotową porcję „Borowik szlachetny, suszony, krajanka” 40 g.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu z niewielką ilością wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!
Robert & Aki