Witajcie. Zdrowe i smaczne jedzenie nie musi być drogie ani pracochłonne. Często to powtarzamy. Paradoksalnie najlepsze pomysły powstają na głodnego, z braku czasu lub braku chęci na wyrafinowane łączenie smaków. Jednym z naszych ulubionych sposobów jest pyszne i jednocześnie proste w wykonaniu połączenie ziemniaka z burakiem. Bardzo zgrany duet…
Najlepiej kupić ziemniaki już umyte, wtedy wystarczy tylko opłukać je wodą. Buraki natomiast porządnie szorujemy pod bieżącą wodą.
Następnie warzywa osuszamy z wody i układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym – im więcej tym lepiej 🙂
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (lub 200 stopni, gdy warzywa są duże) i pieczemy przez ok. 60 minut. Sprawdzamy widelcem miękkość. Można też zostawić w piekarniku do lekkiego ostygnięcia a w tym czasie przygotować mięso.
Przypominają się dawne czasy biwaków przy ognisku… Zapach i smak ziemniaków jest wyjątkowy. Jeśli skórka jest ładna i apetycznie przyrumieniona nie musimy jej zdejmować. Przyprawiamy według uznania.
Należy jedynie wcześniej zaplanować czas podania posiłku i uwzględnić czas pieczenia, bo samo przygotowanie warzyw – jak zauważyliście – jest szybkie i proste.
Na zdjęciu powyżej widzimy pierś z gęsi, ogórki kiszone polane olejem z dyni oraz ziemniaki posypane solą himalajską. Danie jest odpowiednie dla osób na odżywianiu np. zwiększającym metabolizm lub osób będących na zdrowej zbilansowanej diecie opartej na energii z węglowodanów.
To także idealna propozycja na menu dziecięce.
Jak zawsze życzymy Wam smacznego!
Ps. Blog rusza po dłuższej przerwie, związanej z pewnymi ograniczeniami zdrowotnymi. Możecie przez to spotykać w postach więcej literówek niż zwykle 😉 Proszę zgłaszajcie mi błędy, a będę je poprawiać. Przez dłuższy czas sama mogę wielu rzeczy nie zauważyć 🙂
Pozdrawiam ciepło. Aki