Czy lizaki mogą być zdrowe dla zębów? Owszem. Wszystko za sprawą jednego bezcennego składnika – ksylitolu, czyli alkoholu próchnicy i innym chorobom zębów oraz redukuje płytkę nazębną i pocukrowego, pozyskiwanego najczęściej z drzewa brzozy. Ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy i pomaga utrzymać mineralizację zębów.
Badania naukowców opublikowane w „Journal of American Dental Association”, wykazały również, że ksylitol szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Przed połknięciem ksylitolu zalecane jest rozpuszczenie go w buzi, a następnie przepłukanie nim jamy ustnej.
Z zamiarem stworzenia lizaków nosiłem się od dłuższego czasu, ale nie wiedziałem jak uzyskać odpowiednią konsystencję po zastygnięciu masy. Wtedy w mojej domowej kuchni pojawił się nowy produkt, który rozwiązał ten problem:
* inulina – prebiotyk, polisacharyd, naturalnie występuje w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy. Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się go z cykorii i słonecznika bulwiastego. Inulina zaliczana jest do błonnika rozpuszczalnego, stosowana m.in. jako zamiennik cukru, żelatyny czy mąki, jako zagęstnik do sosów, deserów, budyniu itp. Ma korzystny wpływ na zdrowie – szczególnie osób odchudzających się lub chorych na cukrzycę.
(http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/inulina-jak-wplywa-na-organizm-najlepsze-zrodla-wykorzystanie -w-kuchni/1652m)
Przepis na zdrowe lizaki z ksylitolem i inuliną.
SKŁADNIKI
50 g gorącej wody
20 g ksylitolu
200 mg stewii
20 g soku z cytryny
Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy temperatura mieszanki będzie zbliżona do pokojowej, dodajemy sok z cytryny, a następnie ponownie mieszamy. Przenosimy do silikonowej formy, wkładamy patyczki (są gotowe zestawy do lizaków ze wszystkimi niezbędnymi akcesoriami 🙂 Wkładamy ostrożnie do zamrażalnika i czekamy aż masa zastygnie. Oczywiście nie powstaną twarde lizaki, znane nam ze sklepów, a raczej „lizako-lody”, które dosyć szybko zmieniają konsystencję na półpłynną. Myślę jednak, że dzieci się ucieszą. Naszym smakowało 🙂
Jak zrobić domową pastę do zębów?
Zatrzymajmy się trochę dłużej przy zębach i naturalnych sposobach ich pielęgnacji. Jeśli mówimy o paście do zębów z fluorem, warto poszukać alternatyw dla komercyjnych produktów. Dzięki ludziom o otwartych oczach i umysłach możemy się dowiedzieć, że nadmiar fluoru w środowisku, a także w wodzie czy żywności – jest szkodliwy !
Jakiś czas temu natknąłem się na znakomity blog – Akademia Witalności, który otworzył mi oczy, mocno zaciekawił, zaś moją żonę zmobilizował do szybkiego wprowadzenia w życie wielu naturalnych kosmetyków, tj.:
Domowa naturalna pasta do zębów:
* 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
* 4-5 łyżek sody kuchennej
* 1/4 łyżeczki stewii w proszku / ksylitolu)
* kilka kropel olejku miętowego
To tylko jedna z propozycji, bo wersji w internecie jest naprawdę wiele. W naszej próbie pominęliśmy olejek eteryczny i zmniejszyliśmy ilość sody do 2 łyżek. Mazidło wyszło specyficzne w smaku jak i w wyglądzie. Nie ma piany, a zlew z białego zmienia się na lekko zielonkawy. Na zębach zostaje przyjemny kokosowy, tłustawy „film”. Kwesta przyzwyczajenia. Najważniejsze jest panowanie nad składnikami i możliwość dowolnego modyfikowania składu. Jeśli zatęsknimy za białą pastą, wystarczy zastąpić zmielone liści stewii białym proszkiem – glikozydem stewiolowym.
Obecnie pracujemy nad przepisem na uniwersalną pastę rodzinną, tzn. taką którą mogłyby używać również dzieci. Olejki eteryczne nie nadają się dla maluchów, a niestety bez nich pasta jest dla nich… niesmaczna. Póki co w łazience stoi jedna ze znanych reklamowanych tubek, ale jej dni są policzone 🙂
Ps. Może Wy macie jakieś sprawdzone naturalne pasty do zębów dla dzieci i chcecie się podzielić?
Pozdrawiamy!
Robert & Aki
Fajny blog ;). Akademia witalności też czytałam . przydatne informacje 🙂 Zaczęłam stosować sama o u syna do picia produkt stewia z inuliną firmy zielony listek…ale trochę to chwyt marketingowy bo inuliny jest 97,7% a glikozydów stewiolowych 2,3%.. Jednak mi to nie przeszkadza gdyż inylina przyczynia się do prawidłowej pracy jelit i ma IG 14 czyli pięciokrotnie mniej niż cukier.. I nie powoduje próchnicy.. Syn wcześniej pił dużo soków kartonowych..no niby 100% sok ale z czesciowo zageszczonych soków które mogły być z dodatkiem np.syropu glukozowo-fruktozowego nie trawionego przez organizm..poza tym kwasy z soków owocowych atakują szkliwo zębów..Ja u syna stosuje pastę do mycia zębów..zuajka lub ziaja rodzinna mint perfect sensitiv ..ma xylitol zamiast fluoru i glukonian wapnia. Dla dzieci i dorosłych bez ograniczen wiekowych. Polecam 🙂