Dziś przedstawiamy babeczki owsiane z polewą czekoladową. Czasami w chłodne jesienne dni mamy ochotę na słodką przekąskę. Można zrobić dwie wersje babeczek, z dodatkiem kakao lub bez niego. Polecamy wersję drugą.
Babeczki owsiane z polewą czekoladową
SKŁADNIKI ✏
➡️białka jajek ok. 200 g
➡️płatki owsiane błyskawiczne 100 g – mielimy
➡️mąka ryżowa 50 g
➡️mąka gryczana 50 g
➡️ksylitol 30 g
➡️stewia – mała szczypta (uwaga jest b. słodka)
➡️syrop daktylowy 30 g
➡️daktyle 10 sztuk/ok. 100 g – kroimy na kawałki
➡️ pestki dyni 50 g – całe
➡️ soda oczyszczona kuchenna 5 g
➡️ olej kokosowy 50 g – musi być płynny
➡️ kefir 100 g
➡️ kakao 30 g (opcja) – wg nas lepsza wersja była bez kakao
Można zrobić 2 wersje z kakao i bez. Z polewą lub bez.
📌 POLEWA CZEKOLADOWA 🍩
↗️ olej kokosowy 30 g – płynny
↗️ woda 50 g
↗️ białko czekoladowe 50 g
↗️ kakao 30 g
↗️ stewia 2 małe szczypty (uwaga, jest b. slodka)
↗️ ksylitol 30 g
WYKONANIE BABECZEK ⚠️
Płatki owsiane oraz pestki dyni dajemy całe, a daktyle kroimy na kawałki. Białek jaj nie ubijamy. Łączymy po prostu suche składniki z mokrymi i mieszamy dokładnie całość łyżką. Foremki do babeczek np. silikonowe, smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego. Napełniamy foremki masą zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry.
PIECZENIE⚠️
Czas: ok. 20 minut ⏲
160 st., termoobieg bez grzałek
Pamiętajmy o tym, że dodanie kakao może wydłużyć o 5-10 minut czas pieczenia.
WYKONANIE KREMU CZEKOLADOWEGO ⚠️
Wodę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość kremu. Wystarczy kubek i łyżka oraz chwila cierpliwości 🙂