Dziś proponuję przepis na letnie naleśniki z twarogiem i owocami. Zdrowe, bezglutenowe i smaczne. Krok po kroku przedstawiam ich wykonanie:
Naleśniki z prawdziwym twarogiem i truskawkami!
Mieszamy 3 mąki: kukurydzianą + gryczaną + owsianą /zmielilam płatki owsiane górskie/ w proporcji 1:1:1 ( np. po 1 szkl.)
Dodajemy 1 całe jajko. Wodę wlewamy stopniowo i mieszamy aż do uzyskania konsystencji i gęstości „naleśnikowej”.
Jeśli mamy dobrej jakości mleko (niepasteryzowane!) możemy użyć 1/3 mleka, 2/3 wody.
/Aby ciasto było gładkie zmiksowałam krótko blenderem ręcznym /
Naleśniki smażymy na patelni teflonowej lekko natłuszczonej smalcem lub olejem kokosowym /ja użyłam smalcu gęsiego, własnej roboty😊/
Nadmiar tłuszczu zawsze ścieramy ręcznikiem papierowym. Po każdym naleśniku przecieramy tym ww. ręcznikiem patelnię z „farfocli” i jednocześnie kontrolujemy natluszczenie 🙂
/Indukcja na poziomie 7-6/
Twaróg ekologiczny pelnotłusty (😍), np. z cudownego sklepu na pl. Górnośląskim w Gdyni, mieszamy z jakimś slodzidłem (ksylitol, erytrytol).
Grzecznym dzieciom można dodać syrop z agawy 😉
Na wierzch idzie jogurt naturalny BIO i truskawki.
Posypujemy wybranym słodzidłem i gotowe !