Ciasto kokosowo-owsiane bez cukru. Propozycja na zdrową, słodką przekąskę, ale także śniadanie dla dzieci. Ciasto jest dosyć suche, zbite, nie za słodkie, ale bardzo smaczne. Idealnie komponuje się z soczystymi owocami. Jeśli nie jesteś akurat na diecie, możesz dodać dodatkowo trochę miodu. Naszym dzieciom smakowało.
Ciasto kokosowo-owsiane
Składniki:
- szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),
- szklanka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
- pół szklanki ksylitolu (w oryginale była cała, ale taka ilość może działać przeczyszczająco!) Edycja: Można wymieszać ksylitol z innym naturalnym słodzikiem tj. erytrytol. Opcjonalnie – kilka łyżek płynnego miodu.
- czubata łyżka mąki kokosowej,
- 4 jaja ekologiczne,
- pół szklanki płynnego oleju kokosowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO, np. taki – KLIK,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- do podania: porcja owoców np. śliwki, owoce leśne, wiśnie, maliny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Góra i dół.
- Jaja zmiksować z ksylitolem, następnie dodać olej i znów zmiksować.
- W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców).
- Wymieszać zmiksowane jaja z suchymi składnikami.
- Formę – małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
- Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut do suchego patyczka. (Uwaga, każdy piekarnik jest inny)
- Kroić, gdy całkowicie wystygnie.
(źródło)
Z podanego przepisu wychodzi 5 porcji (5 grubych plastrów – tak jak na zdjęciu).
Dobrym rozwiązaniem są owoce mrożone, które wyjmujemy odpowiednio wcześniej., aby zdążyły się choć trochę rozmrozić. Można je zmiksować z niewielką ilością ksylitolu, tak aby powstał sos lub podawać na górze ciasta w całości.