Tym razem dzielimy się z Wami przepisem na racuchy bezglutenowe kokosowe. Są pyszne i bardzo syte, ponieważ kalorycznością i zawartością makroskładników mogą zastąpić posiłek oparty na przykład na porządnej porcji tłustego mięsa (dieta wysokotłuszczowa).
Racuszki wychodzą puszyste bez dodatku spulchniacza (zero drożdży, sody czy proszku do pieczenia). Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Użyliśmy w tym celu malaksera.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy dość spore porcje masy. Do smażenia używamy oleju kokosowego. Temperatura smażenia powinna być średnia. Czekamy aż jedna strona placka się „zetnie”, wtedy można go łatwiej przewrócić na drugą stronę.
Składniki:
200 g mleka kokosowego (85%)
400 g jaj (7-8 rozmiar L)
110 g mąki kokosowej
30 g ksylitolu
400 mg stewii (glikozydu stewiolowego)
50 g oleju kokosowego – do smażenia
Krem orzechowy
50 g zmielonych orzechów nerkowca
50 g tahini, czyli masło sezamowe
10 g ksylitolu
3 g soli himalajskiej
Poniżej mini sesja foto z racuszkami w roli głównej wraz z dodatkami:-)
Konfitura jagodowa firmy Pięć Przemian zasługuje na szczególne wyróżnienie, ponieważ jest bezglutenowa i słodzona cukrem z brzozy. Racuszki same w sobie są bardzo słodkie, więc można śmiało wybierać kwaśniejsze dodatki. Kwestia gustu.
Smacznego 🙂
Robert & Aki
Pycha;-) zamiast zmielonych nerkowców dałam zmielone migdały -też super.
No to – smacznego 🙂 Nerkowce naturalne czasami ciężko dostać, bo albo są prażone albo solone. Trzeba sobie inaczej radzić.