Ciasto kokosowe-owsiane - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Ciasto kokosowe-owsiane

Ciasto kokosowo-owsiane bez cukru. Propozycja na zdrową, słodką przekąskę, ale także śniadanie dla dzieci. Ciasto jest dosyć suche, zbite, nie za słodkie, ale bardzo smaczne. Idealnie komponuje się z soczystymi owocami. Jeśli nie jesteś akurat na diecie, możesz dodać dodatkowo trochę miodu. Naszym dzieciom smakowało.

Ciasto kokosowo-owsiane

Składniki:

  • szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),
  • szklanka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
  • pół szklanki ksylitolu (w oryginale była cała, ale taka ilość może działać przeczyszczająco!) Edycja: Można wymieszać ksylitol z innym naturalnym słodzikiem tj. erytrytol. Opcjonalnie – kilka łyżek płynnego miodu.
  • czubata łyżka mąki kokosowej,
  • 4 jaja ekologiczne,
  • pół szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO, np. taki – KLIK,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • do podania: porcja owoców np. śliwki, owoce leśne, wiśnie, maliny.
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Góra i dół.
  2. Jaja zmiksować z ksylitolem, następnie dodać olej i znów zmiksować.
  3. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców).
  4. Wymieszać zmiksowane jaja z suchymi składnikami.
  5. Formę – małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
  6. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut do suchego patyczka. (Uwaga, każdy piekarnik jest inny)
  7. Kroić, gdy całkowicie wystygnie.
(źródło)

Z podanego przepisu wychodzi 5 porcji (5 grubych plastrów – tak jak na zdjęciu).

Dobrym rozwiązaniem są owoce mrożone, które wyjmujemy odpowiednio wcześniej., aby zdążyły się choć trochę rozmrozić. Można je zmiksować z niewielką ilością ksylitolu, tak aby powstał sos lub podawać na górze ciasta w całości.

Smacznego!

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów