Gulasz z dzika z grzybami i mlekiem kokosowym - Hantle na talerzu
Blog o treningu ciała, twarzy, diecie, naturalnych lekach i kosmetykach, tworzony przez parę trenerów

Gulasz z dzika z grzybami i mlekiem kokosowym

Dziś podajemy jedne z naszych ulubionych przepisów na danie główne, czyli gulasz z dzika w sosie z grzybów i mleka kokosowego. Dla wszystkich, którzy żywią się wg zasad paleo.

Gulasz z dzika z grzybami i mlekiem kokosowym

Składniki:

2 kg mięsa z dzika

400 ml mleka kokosowego 85 % tłuszczu

100 g suszonych grzybów np. borowików

surowy i wędzony boczek, kilka grubych plastrów

ziarna jałowca

cebula

czosnek świeży

sól, pieprz

 

1) Szynkę z dzika kroimy w grubą kostkę. Owoce jałowca (1 op. na 2 kg mięsa) rozgniatamy w moździerzu. Przyprawiamy mięso jałowcem oraz grubo zmielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas mieszamy.
2) Suszone borowiki płuczemy, a następnie zalewamy ciepłą wodą na 30 minut; potem je odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wody po grzybach nie wylewamy.
3) Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy surowy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dorzucamy cebulę posiekaną w grube piórka oraz zmiażdżony czosnek. Gdy całość lekko się zarumieni, dodajemy też grzyby. Po kilku minutach przerzucamy wszystko z patelni do garnka z mięsem i zalewamy wodą po namaczaniu borowików.          W razie potrzeby dolewamy wody. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, czasami mieszając.
4) W trakcie duszenia możemy dodać kilka plastrów czegoś wędzonego np. boczku.
5) Pod sam koniec, czyli gdy szynka będzie już krucha i odpowiednio słona, dolewamy mleko kokosowe (85% tłuszczu) w ilości 400 ml / 2 kg mięsa. Lekko podgrzewamy, dodajemy swoje ulubione warzywa np. ogórki kiszone i danie gotowe! Smacznego

omentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Blogi miejskie porady-kulinarne genis.pl

Kategorie wpisów

Archiwum artykułów