Aby stworzyć idealny dla swoich potrzeb chleb bezglutenowy musiałem przeprowadzić wiele prób, a nawet zrobić rozeznanie w kuchniach świata:-) Od co najmniej 11 tysięcy lat chleb jest podstawowym posiłkiem wszystkich ludzi. Razem z rozwojem cywilizacyjnym zmieniał się jedynie proces powstawania, wygląd i właściwości pieczywa.
Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, a bardziej macę lub cienki podkład pod pizzę. Postanowiłem przyjrzeć się bliżej tej tradycji.
Źródło informacji: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/649:
W Syrii jedzą pitę, okrągły placek jęczmienny lub pszenny o żółtej barwie. W Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie, na Krymie i w niektórych rejonach Turcji pieką owalne placki o gumowatej strukturze, czyli lavash. Ten wypiek z białej mąki pszennej, wody, soli z dodatkiem zakwasu pochodzi z czasów biblijnych. Chapati jest narodowym hinduskim pieczywem zrobionym z lekko zakwaszonego ciasta, z bardzo słabo oczyszczonej mąki z dodatkiem oleju. Egipcjanie z kolei sporządzają Aish Baladi, chleb przypominający pitę; z mąki z pełnego ziarna i białej oczyszczonej z dodatkiem zakwasu pszennego. Jest jeszcze lepioszka, przysmak popularny w środkowej Azji (m.in. w Kirgistanie, Kazachstanie i Uzbekistanie). Powstaje z mąki, wody i tłuszczu bez dodatku drożdży.
Długo próbowałem stworzyć idealny chleb bezglutenowy w znanym wszystkim klasycznym kształcie. Wyszło mi może ze 2, 3 razy. Efekty widać na zdjęciu powyżej. Potem nie potrafiłem już tego powtórzyć. Najpierw piekłem w blaszanej, stalowej formie, potem w glinianym garnku Pane. Z sodą, drożdżami lub bez. Z mąki z amarantusa zmieszanej z gryczaną lub ryżową. Różne proporcje. Zawsze wychodziło coś nie tak: chleb opadał, robił się zakalec, za bardzo się kruszył itp.
Jak upiec chleb bezglutenowy, bez wyrastania ciasta?
Zdenerwowałem się i postanowiłem inaczej podejść do zagadnienia. Po co utrudniać sobie życie, skoro można ułatwić? Czemu chleb musi być zawsze wysoki i wyrośnięty, a kromka prostokątna? Wydaje mi się, że najważniejszy jest smak i walory zdrowotne. Poniżej dzielę się z Wami przepisem na bezglutenowy szybki i łatwy w wykonaniu chlebek.
SKŁADNIKI
300 g mąki amarantusa
300 g białek jaj
150 g wody
8 g sody, jeśli chcemy trochę grubszy chlebek
5 g soli himalajskiej
zioła wedle gustu – najczęściej stosuję czosnek niedźwiedzi, oregano
oraz smalec do natłuszczenia formy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy jednolitą masę do natłuszczonej formy (najlepiej okrągłej sylikonowej, takiej jak na placek).
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. Potem przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Gdy chleb jest już gotowy, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Powinien być suchy, ale i elastyczny.
Jak widzicie, powstaje chlebowy placek. Lub jak kto woli chleb plackowy. Nie urośnie nam klasyczny wypiek jak z keksówki. Musimy otworzyć się na nową okoliczność, zostawić przyzwyczajenie i postąpić inaczej 🙂
Moja propozycja podania:
Dzielę upieczone koło na 4 części. Powstają 4 „trójkąty”. Taki jeden trójkąt przekrajam wzdłuż – ostrym, dużym nożem i …powstaje „kebab w bułce”. Do środka ładuję mięso z warzywami. Czasami środek jest mocno wilgotny, co nie każdemu może pasować. W takiej sytuacji rozkrojony „kebab”, wilgotną stroną do dołu układam na patelni lub w piekarniku i chwilę podgrzewam. Można też łamać i maczać w oliwie – jak w Indiach. Jednym słowem: kroimy wedle uznania i potrzeb.
Niestety nie mam najważniejszego zdjęcia, czyli chleba tuż przed podaniem, na talerzu. Zanim skończyłem pisać ten post całość została zjedzona i teraz trzeba szybko piec nową porcję 🙂
Ps. Dajcie znak czy skorzystaliście z przepisu i jakie były rezultaty?
Moje pozostałe pomysły są w zakładce: przepisy
Pozdrawiam.
Robert
Jak tylko dostanę pozwolenie na jedzenia tego chlebka to obiecuję, że upiekę i podzielę się efektami 🙂
Możesz 🙂 Ale.. zastępujesz kaszę w pierwszych dwóch posiłkach: 1/8 chlebka – do każdego posiłku.